Nieuws

05-05-2013 Compositie Competitie voor educatieve web-applicatie

De ikcomponeer-tool, ontwikkeld voor kinderen door MCO Educatie, wordt vernieuwd. Het MCO en de HKU vieren de lancering van deze nieuwe versie met een muzikaal feest rondom componeren.
In het kader van de nieuwe versie van dit online spel wordt een compositie-competitie uitgeschreven. De winnende compositie wordt opgenomen in de ikcomponeer-tool. Een unieke kans voor jonge componisten om hun werk te laten horen!

22 Juni speelt Ludwig een rijk programma, inclusief 3 genomineerde composities.
Ludwig zal voor de gelegenheid bestaan uit instrumentalisten en zangers uit alle ensembles van het Muziekcentrum van de Omroep. Ludwig speelt tevens speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde werken van enkele Nederlandse componisten.
Op 22 Juni worden de drie finalisten door het publiek beoordeeld. De winnende compositie wordt 24 Juni in ‘blokjes’ in de MCO studio’s opgenomen en vervolgens in de ikcomponeer-tool als nieuwe stijl gepresenteerd.

De uitdaging voor het componeren voor deze educatieve web-applicatie is dat muzikale bouwstenen los van elkaar interessant zijn om te horen, maar ook gecombineerd met elkaar kunnen samenklinken. Tot nu toe zijn muzikale bouwstenen opgedeeld in functionele groepen (strijkers, houtblazers, koperblazers, slagwerk, koor en ‘overige’), maar dat is géén vereiste voor het nieuwe stuk. Ook is het mogelijk voor zangers te schrijven aangezien een formatie uit het Groot Omroepkoor meewerkt aan het project.

De bezetting waar voor geschreven kan worden is:
Fluit/Hobo/Klarinet/Saxofoon/Fagot (1/1/1/1)
Trompet/Hoorn/Trombone (1/1/1)
Percussie (2)
Harp (1)
Piano (1)
Viool1/Viool2/Altviool/Cello/Contrabas (1/1/1/1/1)

Sopraan/Alt/Tenor/Bas zang (4/4/4/4)

De deadline voor inzendingen is 01 Juni 2013 en dient te geschieden middels:
- een e-mail aan educatie@mco.nl
- een uitleg en achtergrond van de nieuwe compositie
- een aantal (of alle) losse muzikale fragmenten, als illustratie
- een compositie gemaakt met muzikale fragmenten, geschikt voor een uitvoering

Vanaf 01 Juni 2013 worden van de genomineerde stukken partituur en partijen verwacht, tbv de uitvoering van 22 Juni. Het Muziekcentrum van de Omroep kan desgewenst helpen bij de realisatie van die partituur en partijen.
Genomineerden winnen dus een live-uitvoering van hun stuk door orkest Ludwig en ontvangen hier ook een opname van. Het winnende stuk wordt in de ikcomponeer-tool opgenomen, met bijbehorende publiciteit.

Voorbeelden van eerdere composities in de ikcomponeer-tool zijn te vinden op:
http://ikcomponeer.nl
De leader voor NTR School-TV MuziekKlassiek is ook gecomponeerd met de bouwstenen uit de ikcomponeer-tool:
https://soundcloud.com/greencouch/muziek-klassiek-leader 

> Print dit artikel

> Stuur naar een vriend(in)